Instrumentar de stomatologieBusiness 

Cum sa alegeti instrumente stomatologice care nu au efecte nocive pe termen lung

Instrumentele stomatologice pot fi mecanice sau manuale, si ar trebui sa indeplineasca sarcina si sa pastreze postura stomatologului neutra. Designul instrumentului trebuie luat in considerare: unul in unghi ar putea fi mai adecvat decat unul drept pentru a promova o pozitie neutra a incheieturii mainii. Stomatologii ar trebui sa selecteze piese mecanice care rezolva cu eficacitate sarcina si reduc forta, timpul si pozitiile neplacute. Instrumentele mecanice includ piese de mana (inalte si cu viteza mica), lasere, detartraj cu ultrasunete si unitati chirurgicale electrice. Proprietarii clinicilor stomatologice ar trebui sa ia in considerare greutatea si sa selecteze produse bine echilibrate. Un dentist ar putea avea nevoie sa aplice mai multa forta pentru a strange si a activa piesa de mana daca aceasta nu este bine echilibrata.

Instrumentele stomatologice de mana disponibile pe piata au diferite lungimi, de la cele scurte ce pun mai putin stres pe dentistii cu mainile mici, piese lungi pentru dentistii care prefera sa apuce manerul de la capat. Alta caracteristica de luat in considerare este fibra optica care permite luminarea mai puternica in zona de lucru. Piesele de mana ar trebui sa fie evaluate si in functie de nivelul de zgomot: acesta nu trebuie sa depaseasca 85 decibeli, pe o perioada de 8 ore. Avand in vedere ca pe piata exista o varietate mare de produse, fiecare stomatolog ar trebui sa selectezeceea ce se potriveste cel mai bine pentru nevoile lor.

Instrumente stomatologice

Pentru un cabinet stomatologic se poate alege de asemenea dintr-o varietate mare de designuri a manerelor, incluzand diametrul, suprafata, greutatea si echilibrul. Studiile recente indica faptul ca un diametru mare (manere de pana la 10 mm) necesita mai putina incarcatura musculara si forta de strangere pentru a functiona. Manerele mai mari de 10mm nu ofera beneficii suplimentare.

Greutatea scazuta a manerului reduce forta musculara necesara pentru a opera instrumentele stomatologice. Manerele sunt rotunde, octagonale si hexagonale. Cu toate ca manusile minimizeaza impactul muchiilor longitudinale, aceste muchii pot exercita o presiune asupra nervilor din partea laterala pentru fiecare deget, ceea ce creeaza discomfort. Manerele rotunde sunt in general considerate cele mai comfortabile in folosirea pe termen lung.

Suprafetele manerului sunt de obicei texturate cu modele zimtate, longitudinale, striate sau crestate. In general, modelele mici texturate asigura frecarea adecvata intre manusa si instrument pentru a promova o strangere ferma. Unele designuri de manere au aplicat un strat de cauciuc sintetic pentru a creste diametrul si a promova frecarea, ceea ce duce la o scadere a fortei musculare necesare.

Dentist

Oglinizile dentale au fost studiate cu atentie in functie de designul manerului, incarcatura mainii si generarea fortei de strangere. In general, oglinzile dentale captusite reduc forta degetului si cele care sunt usoare cu un diametru larg descresc forta necesara pentru manevrare. Astfel, folosind instrumente stomatologice care sunt usoare si au diametru larg, manerele matlasate pot minimiza forta cumulativa a mainii.

Clestii dentari si forcepsul ar trebui evaluati pentru a se potrivi in palma clinicianului. Acestia nu ar trebui sa preseze palma mainii sau sa puna presiune pe nervi. Blocarea clestilor reduce forta de strangere necesara pentru a transfera materialele catre cavitatea orala. De asemenea, exista o varietate de seringi anestezice disponibile care au diferite stiluri pentru a se potrivi pe mainile diferitor clinicieni.

Stomatologia prezinta multe riscuri ergonomice. Acestea pot fi reduse la minimum prin utilizarea instrumentelor stomatologice si echipamentelor proiectate ergonomic. Aceasta selectie ar trebui sa se bazeze nu numai pe design, ci si pe statura practicantului si preferinte. Cheia in selectarea celui mai bun echipament ergonomic pentru cabinetul stomatologic este sa selectati ceva care va fi incorporat in practica si utilizat in mod regulat.

Related posts